Böyle deyince “Peki çok rastlananlar hangileridir ?”diye bir soru geliyor insanın aklına tabii ki. Kore Dizisi izleyen herkesin bildiği gibi chaebol olmak ( Yani büyük büyük firmaların zengin sahipleri ) savcılık ( ki bu son zamanlarda ayyuka çıktı ) avukatlık, polislik ( dedektifler de gırla ) dizilerde en çok kullanılan mesleklerden. Doktorlu dizilerde doktorlarımız var tabii. Haa bir de idol, oyuncu, şarkıcı olabiliyorsunuz. Özellikle de gençlik dizilerinde. Bir de okullu diziler vardır. Çok gençseniz, bir meslek değil ama öğrenci olursunuz en çok. Tabii tarihi dizilerde de prens , kral olmak kaçınılmazdır.
Ben daha az rastlananlardan söz edeceğim size. İlk örneğim de can alıcı olsun istiyorum. Tabii ki cosıng sacadan söz ediyorum. Azrail yani bildiğiniz. Goblin‘de Lee Dong Wook’un oynadığı karakter. Bunu resmen iş olarak yapıyor ve karşılığında maaş da alıyorlardı. Bir cosıng saca olmak için zorunlu kriterler içinde geçmişinde çok büyük bir suç işlemiş olmak ( İntihar gibi ) da vardı.
Biz tabii cosıng sacanın dudakları, boyu posu, gülüşünü izlemekten, mesleğinin ayrıntılarını filan pek iplemedik. “Ay azrail böyle olacaksa gelsin bu canımı alsın bari!” demelere doyamadık. Bir de saftirikti azrailimiz. Cep telefonu kullanmasını bilmez, kartviziti yok, dahası bir adı yok, sevdiği kadına söyleyemez. Kendisine isim olarak Kim Woo Bin’i aldıydı da nasıl güleceğimizi bilemediydik. Laf aramızda Kim Woo Bin’in karizmasına da diyecek yok ama, ben her zaman Lee Dong Wook’u yeğlerim.
Bu zavallımların ellerine öleceklerin listesi veriliyordu ve ölme nedenleri. Ölüyü alıp unutturma çayı içmeye götürüyorlardı. Epeyce bir kişinin öleceği otobüs kazası haberini almış birden çok azrailin otobüs durağında bekleme fotoğrafları aşağıda. Sonra Goblin’in işe karışması sonucu kaza olmamıştı.
Ölüm meleği çay hazırlarken :
Aşağıda cosıng saca kızımızı aramaya giderken Goblin ile konuşmaları, sonraki videoda sevimli atışmaları :
Lee Dong Wook bu dizide unutulmaz bir karakter çizdi senaristin de büyük yardımıyla. Bu rolü aşması da çok zor olacak bundan sonra. Öte yandan ona önerilecek roller de daha üst düzeyde olacaktır artık umarım.
İkinci örneğim yazarlık. Aklıma gelen en karizmatik yazar da It’s OK That’s Love’da Jo In Sung .Jo In Sung’un başarılı yazarlık kariyeri onun radyo programları DJ’lik yapmasına da yol açmıştı. Yazdığı sırada lanet, asosyal, mendebur bir adama dönüştüğü doğruydu ama şizofrenliğine karşın o dizideki en normal düşünen erkekti diyebilirim. Kız ondan daha kötüydü psikolojik durum açısından bence. Neyse sonunda birbirilerini tedavi edip, birlikte oldular. Hala açıp açıp bazı sahneleri izlediğim dizilerdendir It’s OK That’s love.
İlk kez bir TV programında karşılaşıp atışmışlardı :
Yazarken şu hale geliyordu :
Resmen etrafını fangirller sarmıştı :
Yazar programcı filan deyince, işin içine Gong Hyo Jin de girince aklımıza haber programcısı / Ana haber sunucusu Hwa Shin’in ( Jo Jung Suk ) gelmesi kaçınılmaz. Huysuz, sinirli, kendini beğenmiş, ama işini de iyi yapan bir haberciydi.
Her ikisinin de haber spikerliği yaptığı bir yayından :
Şimdi bu dizide kız hava durumu sunuculuğundan ki bu da az rastlanır bir meslektir Kore Dizilerinde haber sunuculuğuna geçmeye çalışıyordu. Ama It’s OK That’s Love’da da psikologdu. Görebildiğim kadarıyla dizilerde kadınlar arasında psikolog ve terapistlik giderek rastlanır olmaya başladı . Yine de sarsak ev kızı, kadını , iş arayan fakir kız tiplemesi daha çok .
İşte anımsayabildiğim kadarıyla kadın psikologlarımız. It’S OK That’s Love’da Gong Hyo Jin :
Gap Dong’ta Kim Min Jung :
The Tunnel’da Lee Yoo Young :
Perfect Wife’da Jung Soo Young :
ve tabii unutulmaz performansıyla KMHM’de Hwang Jung Eum :
Erkek oyuncusu da temelde barista olmasına rağmen chaebol sayıldığı için es geçeceğim Coffee Prince’de kadın başrol sıradan bir garson olarak başladığı işi barista olarak sonlandırdı hatta bu işin eğitimini almak için yurtdışına gitti. Rol Yoon Eun Hye tarafından oynanmıştı :
Secret Garden’ın kadın oyuncusu Ha Ji Won’un mesleği de az rastlanır türdendi. Dublör olan Gil Raim tehlikeli sahnelerde başrol oyuncusunun yerine geçiyordu :
Ha Ji Won’un başrolünü paylaştığı bir diğer dizide The time We Were Not In Love’da bu kez başrol erkek Lee Jin Wook sıradışı bir mesleğe sahipti. Bir Kore Dizisi için tabii. Kabin memuruydu.
Biz genellikle kabin memurlarının kadın olmasına alışkın bir milletteniz. Kore Dizilerinde akılda kalıcı bir başka kabin memuru da Kim Ha Neul’dır. On The Way To The Airport‘da hostesti.
I Do I Do dizisinde başrollerin her ikisi de ayakkabı tasarımcısıydı. Usta ve çırak :
Sıradışı mesleklerden biri de Another Oh Hae Young‘taydı. Bize seslendirmeyle ilgili çok şey öğreten dizide Eric çok titiz ve işine bağlı bir seslendirme uzmanını oynuyordu. Onu işte hep kulaklıkla gördük :
Yine Kore Dizilerinde diğer mesleklere nazaran az rastlanan bir meslek de şeflik. Düşününce aklıma hemen Pasta dizisinin şefi ile The Girl who sees smells dizisinin seri katil şefi Nam Goong Min geliyor. Ayrıca My Lovely Sam Soon dizisinin başrol kadın oyuncusu da pasta üzerine uzmanlaşmış bir şefti.
Pasta Dizisinde başrol kız da çaylak aşçıydı :
Hepimizin bildiği gibi Kore’de ajanslar çok önemli. Küçücük yaşlarda yetenekli gençleri alıp dans, müzik, yabancı dil, oyunculuk alanında yetiştiriyor, karşılığında da uzun yıllar esir gibi kullanıyorlar. Bu ajansların yetenek avcısı yöneticileri, ajans sahip, ya da müdürleri de dizilerde karşılaştığım mesleklerden. Tabii ilk aklıma gelen Entertainer’da Ji Sung, sonra bu aralar izlediğimiz The Liar and his Lover’da erkek ve kadın iki ajans yöneticisi. Biri de ajans sahibinin kızı.
Lee Jung Jin
Politikayla ilgili bir dizinin kadın ve erkek başrolü de politikacıydı. Epey eğlenceli olan bu dizi de izlediğim diziler içinde sıradışı konusu olan bir diziydi. İşte Shin Ha Kyun ve Lee Min Jung All About My Romance dizisinde milletvekili. Hem de düşman iki partinin hiç anlaşamayan iki vekiliyken ne olduklarını anlamadan aşka düşen iki vekili. İşte tanıtımdan bir video :
Tuhaf bir meslekle başlamıştık, başka bir tuhaf meslekle bitirelim. Buna meslek diyebilir miyiz bilemiyorum, ama çocuk bu işten para kazandığına ve okul masraflarını buradan kazandığı parayla ödediğine göre bu da bir nevi meslek sayılır. Ne mi hayalet avcılığı tabii ki 🙂 Hey Ghost Let’s fight ( Let’s Fight Ghost ) ve Taecyeon 🙂
Ek :
Strongest Deliveryman’i izledikten sonra bu yazıya bir ekleme yapma gereğini duydum. Şimdiye kadar izlediğim dizilerde hiç motosikletli teslimatçı görmemiştim. Bu diziyle değil bir tane, yüzlercesini gördük. İçlerinden bir kaç tanesini de yakından tanıdık. Açıkcası artık kapıma gelen teslimatçı çocuklara daha farklı bir gözle bakmaya başladım bu diziden sonra. Çektikleri zorlukları, yaşam savaşlarını yakından gördük dizi sağolsun.