Açıkcası bu hep aklıma gelen bir şeydir. O Japon adaları deprem ola ola zaten yıllar içinde binbir parçaya ayrılmış ve hala deprem olup duruyor. Bir gün hepsi batıp gidecek zaman içinde diye çok düşünmüşümdür. Demek onlar da düşünüyor ki bunun animesini, dizisini yapmışlar.
Dizi Netflix’te oynuyor. Animesi de var Netflix’te ama ben izlemedim. Önce bölüm bölüm koymuşlardı, bitmesini bekledim. Zaten 10 bölüm bir şey, beklemek istemedim. Dizi Sakyo Komatsu’nun romanından uyarlanmış. 1973 tarihli.1973 yılında filmi yapılmış. 2006’da The Sinking of Japan diye bir başka film var. Japonya’nın batmasına farklı çözüm yolları areanmış filmlerde. Bir başka film de yine aynı kitaba dayanıyor. The world sinks except Japan ki bu da 2006 tarihli.Bak bu da ilginçmiş, bunu da izleyeyim bari. Bunda Japonya hariç tüm diğer kıtalar batıyor, herkes Japonya’ya sığınınca kıtlık, işsizlik, enflasyon artışı filan başlıyor. Bir de anime var daha önce söylediğim gibi.
Diziyi yobo ile izledik. O da böylece hayatında ilk Japon dizisini izlemiş oldu. Bu ara bizim burada çok kar var. Geçen yıl da bu kadar yağmıştı sanki, ama bu kadar çok kedimiz yoktu. Kedimiz dediğime bakmayın, geceleri gelip içerde uyuyan tek kedimiz var, o bile yarı evcil. Verandamıza sığınan sekiz dokuz kediden ve her gün düzenli beslediğim on on beş orman kedisinden söz ediyorum. Onlar olduğunda olaysız bir gün geçirmek imkansız. Demin örneğin sitenin köpeklerinden biri kaçmış bahçeye daldı, hepsi kaçıştılar ve biz de köpekleri çıkarmak için dışarıya koştuk. Maalesef bir tanesi küçük yavru kedi bulursa boğuyor. O yüzden kendi başlarına salıverilmiyorlar, ama bazen kazalar olabiliyor. Neyse ki bizşm yavrular kendilerini koruyacak kadar büyüdüler, her biri bir köşeye kaçışmış çil yavrusu gibi, sonra toparlandılar.
Bu dizinin benim için en önemli yanı başrol oyuncularından birinin Shun Oguri olması. Bildiğiniz gibi kendisini Hana Yori Dango ile tanımış, sonra bulabildiğim diğer dizilerini de izlemiştim. İşin tuhafı şimdi baktığımda blogda herhangi bir dizisini bulamadım, Hana Yori dahil hiç birini yazmamışım. Fırsat bulursam bir Shun Oguri yazısı yazayım bari, çapkınlıklarından üç çocuğundan filan da söz ederim 🙂 Rich man Poor Woman’ı bile yazmamışım ki olacak iş değil.
BOF’un Japon veriyonu olan Hana Yori Dango benim daha önce de belirttiğim gibi en sevdiğim versiyonlardan biridir. Başrol erkek Matsumoto Jun iken, ikinci erkek Shun Oguri’dir. Çin versiyonu Meteor Garden’ı yazarken de bu versiyonlardan azıcık bahsetmiştim. İlgilenenler için hemen linkini koyayım.
Neyse biz diziye dönelim. Dizide çatlak bir prof var, ( Dr Tadokoro ) depremler ve hükümetin temiz çevre için tasarladığı COMS adlı sistem yüzünden Kanto bölgesinin batacağına inanıyor. Bizim Shun Oguri de Amame adlı bir Çevre Bakanlığı çalışanı. Bu noktadan sonra işin içine başbakan, yardımcısı, bakanlar, şirketler ve tabii ki gazeteciler ve başrollerin aileleri giriyor. Önce bir inkar dönemi oluyor, sonra işin gerçekliğine inanılınca, çözüm yolları araştırılıyor. Biz de on bölüm bu süreci izliyoruz.
Diğer oyuncuları da o diziden bu diziden anımsıyordum ben.
Dizi kısa, bir çırpıda bitiyor. Ben kendi kendime izleseydim bir günde bitirirdim, ama yobo ile izleyince iki bölüm izliyor, işim var deyip kalkıp gidiyor. O yüzden iki üç günde bitti. Kar olmasaydı daha da uzardı, ama bahçeyle fazla uğraşamıyor, eve kapandı, arabalar da kara battı, tam mahsuruz yani. Kore dizilerinden farklı bir dizi izleyeyim derseniz öneririm, hem Shun Oguri’yi de görmüş olursunuz.