“Daha dün doğmuşuz sanki, yeni okula başlamışız ” Reply 1994

rup

Özdemir Asaf Bugün ve bugün şiirine

“Öyle çabuk geçiyor ki günler
Hele sen de bir bak hayatına.
Daha dün doğmuşuz sanki
Yeni okula başlamışız
Yeni sevmişiz”

diye başlar.  Reply dizileri, özellikle bizim gibi ajumma olanlara sanki dün doğmuşuz, sanki yeni okula başlamışız gibi hissettiriyor, geçmişe baktırarak. Tabii ki Kore’nin geçmişi bizimkinden farklı, ama duygular,  onlar, her insanda var, ve çoğumuzun  duyguları birbirine benzer kaçınılmaz olarak. Okula yeni başladığımızda duyduğumuz heyecan, yeni bir şehre alışmada duyduğumuz yadırgama ve zorluklar, yeni aşklar, yeni ilişkiler, farklı kişilerle bir arada yaşamaya çalışmak hepsi dünyanın taa öte köşesinde yaşananlarla  aynı bana kalırsa.

Reply 1994 serinin ikinci çekileni. 2013 yapımı 21 Bölüm. Bölüm süreleri pek eşit değil gibiydi. Bence rahatlıkla 16 bölüm olabilirmiş. Sıkıldım mı, hayır, ama damadın kim olacağını bilmemek insanı geriyor biraz. Anne ve baba bu dizide de aynı, çok da benzer özellikleri var. Onların da bir oğlu ölmüş küçükken ve kızları ile yaşıyorlar. Kızlarını Go Ara oynuyor. Dizideki ismi Sung Na Jung. Haa bir de oğullarının en yakın arkadaşı kızlarına abilik yapmakta yıllardır ve ilk damat adayımız da o, Tıp fakültesi öğrencisi, arkadaşlarının dağınıklık ve pisliğinden dolayı ” Çöp” takma ismini verdikleri  Kim Jae Joon, Jung Woo oynuyor. Ailemiz Masan’lıdır ama Seoul’e göçmüşlerdir. Sincheon’da öğrenci pansiyonu işletmektedirler. Babamız bu kez Seoul İkizleri adı verilen beyzbol takımının koçudur.

go

Go Ara Kızımız bu kez basketbol oyuncularının fanı.

 

r2

Çöp, acayip mimikleri vardı, bu da gülmelerinden biri 🙂

jung

Damat adaylarından biri Çöp, pisti misti ama çok iyi kalpli, iyi bir doktor adayıydı.

 

aile

Ailemiz

banbane

Dizi boyunca didişip durdular

 

Reply 1997‘deki kızımız üniversiteyi zor kazanan, aklı bir karış havada biriydi. Bu dizideki kızımız diğeri gibi tutkulu, fangirl ve asabi olmasının dışında, daha çalışkan ve üniversitede Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okuyor. Bir de acayip titiz, temiz, yemek filan yapan hamarat bir kız.

Pansiyonda ağırlıklı olarak Bilgisayar Mühendisliği okuyan çocuklar var. Annemiz onlara yemek yapıyor, çamaşırlarını yıkayıp ütülüyor, hemen hemen her sıkıntılarıyla ilgileniyor. Her akşam TV başında bir araya geliyorlar. Ödülü ya da cezası içki içmek olan oyunlar oynuyorlar. ( Gerçekten bu Koreliler kafayı içkiyle bozmuş bence ) Hayır işin kötüsü bu içme durumları şu tarz tuhaf eylemlere de neden olabiliyor.

drinkin

Trash eniği öpmek zorunda kalmış 🙂 Baro bu öpücükten sonra “Herhalde bir erkeği öpmekten nefret etmiştir.” demiş, e herhalde !

 

Dizide bazı konularda kişileri aydınlatma isteği öne çıkmış gibi geldi bana. Örneğin kızımızın bel fıtığı olmasıyla, bu hastalığa karşı neler yapılabileceğini kısaca gördük. Annemizin menopoza girmesi yanılgısı sayesinde bu konuda bilgi edindik. Son zamanlarda seyrettiğim hemen her dizide bir hastalığa değiniliyor nedense.

İlk dizide çocuklar okulda bir araya geliyorlardı genellikle. Birbirine çok yakın olan esas kız ve çocuk neredeyse aynı evde yaşar gibiydiler gerçi. Bu dizide tüm karakterler pansiyonda yaşıyorlar. Bu da onların ilişkisini daha derinliğine görmemizi sağlıyor. Çocukların ilişkileri ve yaşamları bana yurtta kaldığım günleri anımsattı. Bilen bilir, yurt arkadaşlıkları da aradan ne kadar süre geçerse geçsin unutulmaz. Ailenizden uzakta geçirdiğiniz günlerde yaşamı paylaşırsınız çünkü. Burada da çocuklar tüm sıkıntılarını çözmede, sevinçlerini yaşamada birlikteler. Dizimiz bu kez 1994 ve 2013 yılları arasında gidip geliyor. Dizide fangirl durumları bu kez Seo Taiji and Boys grubu ve Kore Basketbol ligi üzerine dönüyor. Beyzbol takımları ile ilgili de bolca bilgi var.

Bazılarınızın bildiği gibi  üç dizilik bu seride anne ve babanın aynı olmasının yanında, senaryo kızın kocasının kim olacağı üzerine kurulmuş. Son bölüme kadar bir çok ipuçları veriliyor, günümüzdeki bölümlerde kızın yanında oturan erkeklerden hangisinin kocası olduğunu merak edip duruyorsunuz. Elbette çoğu kez çocuğun kim olduğunu tahmin ediyorsunuz, ama bazen kaçınılmaz olarak diğeri olsun, bir sürpriz olsun diye dua ettiğiniz de oluyor. Ben bu dizide o durumdaydım sevgili okuyucular. Şimdi size ikinci damat adayını sunuyorum. Yoo Yeon Seok. Benim bir türlü Koreliye benzetemediğim çocuk. Onu daha önce Warm and Cozy’de ve iki filmde izlemiştim. Filmlerin sonuncusunu da şurada yazmıştım. Çocuk özellikle saçlarını açık renge boyayınca Batılı görünümü alıyor. Beyaz olmasının etkisi midir nedir ? Ya da en azından ebeveynden biri Batılı mı diye merak ediyorsunuz. Ama baktım öyle bir şey yok. Aaa ama bir dedikodu. Hepimizin bu aralar müdavimi olduğu Descendants of the Sun dizisinin askeri doktoru Kim Ji Won ile Seok arasında çıkma dedikoduları varmış. Hatta çocuğun annesi oğlumun kız arkadaşı Ji Won demiş, artık bilemiyorum. Seok dizide üniversite birde olmasına rağmen çok başarılı olan bir beyzbol oyuncusunu canlandırıyor. Kuzeni pansiyonda kalmaktadır, bu yüzden o da sık sık gelir, hatta bir ara pansiyonda o da kalır. Bölünmüş ailesinden alamadığı sevgiyi, buradaki aile ortamında bulmaktadır. Dizideki ismi Chillbong. Bu bir takma ad. Asıl ismi Kim Seon Joon. Bir not daha bu diziden sonra ilk defa ailesine kredi kartı ve para vermiş, kendi hesabı da ilk kez eksiden artıya geçmiş. Annesi artık istediğimi yiyebiliyorum verdiğin parayla demiş. Öte yandan çocuğun babası mühendis , annesi ressammış, sanki açlıktan ölüyorlarmış gibi ne biçim laf o öyle anlamadım.

r46

Şirin şey

 

chilbong

Bu köpeciğin adını da Chilbong koymuşlar 🙂

r14

İşte soru, hangisiyle evlenecek ?

r9

Dizide çocukların ikisi de iyi yürekli, farklı yönlerden artıları olan tiplerdi. Yani aslında kız kimle evlenirse evlensin şanslı sayılırdı. O yüzden çocuklardan birini tutsak da,  diğerine çok üzülmezdik. Ama senaryonun yazış biçimine bakılırsa sanki senarist başta birine karar vermiş , ama sonlara doğru diğerine yönelmiş gibi gözüküyordu. Belli belirsiz fotolarda gözüken damadın başta başka, sonda başka biri olması da bundandı belki.

Reply dizilerinde yan karakterler de en az ana karakterler kadar önemli. Aslında pek çok başrol varmış gibi. Bu dizide pansiyonda kalan her çocuğun kendi hikayesi vardı, ve iç içe geçmiş öykülerle tabloyu tamamlıyorlardı. Hepsi taşradan geldiğinden ( Chilbong hariç, o Seoul aksanıyla konuşuyordu, ama diğerlerine imreniyordu 🙂 konuşmaları, tepkileri her şeyleri komikti.

Pansiyonerlerin içinde en genç olan , ama en yaşlı görünen Samcheonpo, asıl adı Kim Sung Kyun şehre ilk geldiğinde kaybolur. O ve bilgisayar mühendisliğinde okuyan diğer arkadaşı Haitai ( Son Ho Jun ) aynı odada koyun koyuna yatarlar. Bu da komikti doğrusu. Bu ikili başlarda anlaşamazsa da sonraları iyi dost olurlar. Birlikte kız arkadaşlarını bir Kentucky Fried Chicken’a götürme hikayesi var, öldüm gülmekten. Biscuitin ne olduğunu bilmediklerinden bir dolu aldılardı. Taşralı gençler olarak siparişleri ısmarlamakta bile zorlanmışlardı. Dizide habire taşralı olmadıklarını onların da şehirlerinin büyük olduğunu söyleyip durdukları pek çok diyalog vardı.

ep

 

yatak

 

 

yatak3

Bir diğer pansiyoner  Baro’nun ( B1A4 ) oynadığı Binggeure karakteriydi. Hayatında pek çok konuda kararsız olan Kim Dong Joon ( asıl adı ) Tıp fakültesini dondurmuştu. Yoon Seok’un da kuzeniydi. Binggeure’nin cinsel tercihi konusunda da belirsizlik uyandırmak istemiş senarist. Dizinin baştan sonuna Çöp’e aşık gibiydi. Hatta sonlarda Reply 1997’nin gay üyesi Hoya’nın kırmızı arabasına bile gönderme yapmış adam. Sağ gösterip sol vurdu ama sonunda. İnandırıcı mıydı, benim açımdan hayır. Bir başka not da tesadüfen aynı anda God’s Gift 14 Days’de seyrediyordum. Baro orada da özürlü bir genci oynuyor. Resmen bir hafta sonra farkına vardım. Bu çocuk da iyi, idollerin içinden ne yetenekli kişiler çıkıyor.

r10

Baro

r49

İki kuzen

 

Pansiyonumuzun tek kız üyesi, Seo Tai and Boys fanı, huysuz Jo Yoo Jin Min Do Hee oynuyor. Kendisi Tiny G kız grubu üyesiymiş. Ben daha önce grubu dinlemediğimden onu da araştırdım. Kız burada bence öyle çirkindi ki, bu kız nasıl idol olur diye düşündüm durdum. Sanki azıcık da şaşı gibi. Ama iyi oynuyordu, rolünde inandırıcıydı yani, bir süre sonra bana sevimli gelmeye başladı.

r40

Hava çok sıcak buzdolabına girmiş salak 🙂

Sonlara doğru Reply 1997 oyuncuları misafir oyuncu oldular. Olayları bağlama iyi olmuştu. Hele en sonda iki babanın kuzen olarak karşılaşmaları pek hoştu.

 

cameocameo2

Şimdi bazı ayrıntılar :

Ev kadınlarının elinin ayarı olmaması ve çok yemek yapmaları Kore’de de var anlaşılan, serinin her iki dizisinde de anne böyle bir kadındı :

göz

Yine yemeğin gözünü çıkartmış.

Kız her iki damat adayıyla da yeterince öpüştü :

 

r44

r42

r11

Şaşı bak şaşır

r41

r12

Şaşı baktı kız ama şaşıramadı

r16

 

r23

Kızla çocuğun kardeş kavgaları çok hoştu

 

Çocuğun üzerindekileri yıkanması için çıkartmak istemediği, kızın zorla çıkarttırdığı bir sahne vardı, fanart yapmışlar ondan :

sayko

r34

Kupa çok önemli

r30

Çocuk bir miktar vücut sergilemese olmaz, fan servis ne de olsa 🙂

r20

Doktorumuz çok sevecen 🙂

r24

2013 sahnesi hangisi damat, hala meraktayız 🙂

r8

Dizinin erkekleri bir arada

 

r29

Bu oppayla

r48

Bu da Chilbong yanlılarına gelsin

gif1

Bu sahne de pek komikti

 

asker

Haitai asker oldu bir ara, askerlikte neler olabiliyor gördük 🙂

r50

Kızımız pek güzel bir gelin olmuştu

r31

Bu ne derseniz sarhoş olunca ısırma huyu var kızın 🙂

arka

Böyle bir karesiz Kore Dizisi olmaz.

Dizide misafir oyuncu olarak Oh My Ghost oyuncusu Kim Seul Gi de vardı. Üstelik telepat bir kızı canlandırıyordu.

misafir

Son olarak Jung Woo’nun biriyle çıkmasının dramadaki koca olma durumunu etkileyeceğine dair bir yazı da okudum. Üstelik çift çıkıyoruz dememiş, birbirimizi tanıyoruz demiş. Bu Koreliler çıkma konusunda tam anlamıyla manyak. Bekar olanların çıkmasını bile kötü karşılıyorlar, ennde sonunda bu bir dizi, ne oluyoruz??

Dediğim gibi dizinin sonunda benim tuttuğum koca adayı kazanamadı. Biraz üzüldüm doğal olarak, ama ne yapalım senarist biz olmadıkça bu hep başımıza gelecek.

P.S Dizinin başrol oyuncusu Go Ara’nın bir ara Yunho ile çıktığı doğru mu acaba ??

 

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. December 22, 2021

    […] fanı olanlar üstte fotoğrafı görülen Sseureki kısaca Çöp’ü derhal tanımışlardır. Reply 1994 damat talibi. Gerçi ben Yoo Yeon Seok, Chillbongcuydum, ilk kez bir Reply serisinde damat olamayan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: