İspermeçet Balinası Aşkına / Extraordinary Attorney Woo

Woo Young Woo, yani palindrome adlı, adı tersten okunsa da, baştan okunsa da aynı olan sıra dışı avukatı anlatan dizi, vizyona girdiğinden beri çok izlenilen ve hakkında çokça konuşulan bir dizi oldu, hem Güney Kore’de hem de Kore dışında. Biz de güncel olarak izledik ve beğendik. Dizi bitmeden ikinci sezon onayı geldi. Başrol oyuncularından Kang Tae Oh’un askerden dönmesinden sonra tam kadro ( inşallah) kendileriyle buluşacağız.

16 bölümlük dizinin yazarı Moon Ji Won, daha önce yine otistik bir kızı içeren Innocent Witness adlı filmin senaryosunu yazmış. Bu ikinci işi. Dizi adı İngilizceye sıra dışı ya da ilginç avukat diye çevrilse de Korecesi İsanghan Pyeonhosa olduğu için aslında acayip, garip anlamına daha yakın sanırım. Dizinin yönetmeni Yu In Sik ise daha önce Dr Romantic ( İki sezon ) Mrs Cop ( İki Sezon, Vagabond, The Robber, You’re all surrounded gibi dizileri yönetmiş.

Avukat kızımız babasıyla birlikte yaşayan- ki anne gizemi sonradan ortaya çıkıyor- savant sendromlu otistik bir kızdır. Savant sendromu otistik bireylerin bazı konularda çok yetenekli olanlarını içeriyor ; görsel hafıza, ya da olağanüstü hafıza, harita okuma, hesap yapma, artistik yetenek gibi alanlardan normalin üstünde yetenekli oluyorlar. Bizim kız da 164 IQ ile tüm hukuğu yalamış yutmuş, sayfasını satırını bile anımsıyor. Tabii bu noktada aklımıza kdramadan Good Doctor ve yine savant otistik başrolü oynayan Joo Won’un gelmesi kaçınılmaz. Gerçi benim gibi ajummalar ondan da önce Dustin Hoffman ve Rain Man’i anımsarlar.

Tabii zekanın yüksek olması ve Seoul National Üniversitesinden birincilikle mezun olmak bir yerde çalışabilmek için yeterli değil. Hele de sosyal yetenekleriniz dipteyse, rutininizin bozulmasından korkuyorsanız, bir döner kapıdan bile geçemiyor, insanlarla tensel temas kuramıyor, gözlerinin içine bakamıyorsanız. Avukatlık tüm bunları da fazlasıyla gerektiren bir meslek. Altı ay işsiz kaldıktan sonra kimbab yapan babasının arkadaşı Hanbada Hukuk firması sahibi, Woo Young Woo’yu işe alır. Bu arada baba da hukuk bitirmiş, ama o işi yapmıyor, nedenini izlerken öğreneceksiniz.

Tabii bu karakteri yaşatan Park Eun Bin de çok popüler oldu, eski dizileri de izlenmeye başladı. Daha önce de yazmışımdır sanırım Park Eun Bin çocukluğundan beri sektörde ve iyi oyuncu. Bundan sonra da yıldızı parlayarak devam edecektir.

Her bölüm ayrı davayı ele alıyor, iki bölüme yayılan davalar da oldu arada. Bu arada hem avukatların hayatı, hem de güzel bir aşk hikayesi izliyorsunuz. Tahterevallinin öte tarafında ise on yıldır sektörde olan ama henüz parlayamamış Kang Tae Oh vardı. Ama tam da askere gitme öncesi bu kez turnayı gözünden vurdu, hem de ne vurma. O kadar popüler oldu ki bir saunada çalışan ve çalışmaktan sırtı ağrıyan annesini emekli etti ve evlerini elden geçirtti. Çocuğumuzun babası da Incheon’da otobüs şoförüymüş. Daha önce bir yazımda “Oyuncu olan beş kişiden kurulu 5Surprise’ın her üyesi ayrı yetenekli. Önce idol olup, sonra oyuncu olanların aksine bu grup aktörlerden oluşturulmuş Fantagio tarafından. Grubun diğer üyeleri hepimizin gayet iyi tanıdığı Seo Kang Joon, Gong Myung, Lee Tae Hwan.” demişim.

Çiftimiz daha şimdiden en iyi çift ödülüne aday bence. İspermeçet Çifti ve Green Flag Çifti yani Yeşil Bayrak Çifti olarak anılıyorlar. İçleri dışları temiz yani. Kang Tae Oh romantik ilişkide hiç bir sorun çıkarmayan, iyi niyetli, her daim destekleyici kalbi temiz, içi temiz başrol erkeklerden. Avukatımız zaten durumu icabı yalan dolan bilmiyor, saf, dürüst.

Balina işine gelince. Woo Young Woo balinaları çok seviyor, çünkü onlar okyanusta özgürce, sınırlanmadan yüzebiliyorlar. Sürekli onlardan söz ediyor ve davalarla ilgili aydınlanma anlarında da balinaları görüyor. Dizideki balina sembolüyle ilgili okuduğum bir yazıda “Çalıştığı şirketin adı “ Hanbada” “Bir okyanus” anlamına geliyor, çocukluğunun sınırlanmalarla dolu çocukluk travmalarını yenip özgürce sosyalleşebileceği, koruyucu bir okyanus onun için şirketi.”diyordu. Aynı yazıda balinaların farklı ülkelere göre anlamlarından da söz etmiş.Şimdi burada uzun uzadıya anlatmayayım, ama okumak isteyenler için şuraya bir link bırakayım. Ayrıca otizm tedavisinde balinaların kullanıldığını da biliyoruz. Beluga balinalarının sesleri otistik çocukları sağaltmada kullanılıyor.

Dizinin diğer önemli rollerinden biri kıdemli avukat rolünde Kang Ki Young’ın. Ben kendisini oldum olası çok sevimli bulurum. Burada da beni şaşırtmadı.

Bu üstteki fotoğrafta dizideki en önemli rolleri alanların hepsi var sanırım.

Dizinin diğer kadın ve erkek avukatları Ha Yoon Kyung ve Joo Jong Hyuk’tu.

Woo Young Woo’nun en iyi arkadaşını oynayan Joo Hyun Young ile selamlaşması da klasikler arasına girdi. İşte şurada

Dizide toplumun kendisinden farklı olana gösterdiği tatsız tepkileri izliyoruz tabii bir de. Öğretmenlik hayatımda bunu sıklıkla izlemiş ve her defasında çok üzülmüş biri olarak diziyi izleyenlerin bir parça empatiyle bundan sonra daha düzgün tepkiler vereceğini umuyorum. Beluga balinalarının içindeki şişe burunlu yunuslar çok zorluk çekiyorlar çünkü.

Sıra dışı avukat Woo Young Woo’nun parlak kariyeri ve zekasını izlemenin otistik bireylere yarardan çok zarar sağlayacağını düşünenler de var bu arada. Savant sendromlu otistikler azınlıkta olduğundan diziyi izleyenlerin her otistik bireyden bu zekayı ve davranışı bekleyebileceğini söylemiş bazı uzmanlar. Doğruluk payı da yok değil aslında.

Sonuç olarak bu dizi bu yılın en iyi dizilerinden biri diyebilirim. Ele alınan her dava da bizi farklı konular üzerinde düşündürüyor. İkinci sezonunu ve Kang Tae Oh’un askerlikten dönüşünü sabırsızlıkla bekleyeceğim.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: