Ay Üssü Alfa’dan The Silent Sea’ye / The Silent Sea

Bu aralar teknolojikizi diye bir sitenin hırsızlığıyla uğraşıyorum. Her kim ise hem benim hem de başka blog yazarlarının yazılarını kopyala yapıştır usulü sitesinde topluyor. Bot mu kullanıyor neyse aralarda bazı sözcükler yanlış br biçimde değiştirilmiş. Ama yazıdaki linkler bile benim yazılarıma yönlendirilmiş. Tabii ki gereken yerlere başvurduk, yakında o da haber alır. İnsanlar başkalarının emeğini sömürmeye ne kadar teşne ve utanmaz anlaşılır gibi değil. Gerçi bu yaşımda anlıyorum da yine de böyle bir dünya da yaşamaktan hoşlanmıyorum.

The Silent Sea dizisini de Netflix’e gelir gelmez izledim aslında, ama başka yazılarla uğraştığım için hemen yazamadım. Bir de teknolojikizi adlı hırsızla 🙂 Bizim zamanımızda Uzay 1999 diye bir dizi vardı. Tek kanallı TV’de ne çıksa deli gibi izlerdik zaten. Bayrak çekilene kadar der yaşdaşlarımız hatta. TRT bayrak töreniyle sonlandırırdı yayınını. İşte o dizide olaylar Ay Üssü Alfa’da geçerdi. Ay dünyadan ayrılmıştı. Ay üssü Alfa’da yerleşmiş insanların başından geçenleri izlerdik. Maya diye bir karakter vardı , telepat bir şey, böyle kaşları zincir zincir. Psychon gezegeninden gelen bilim subayı. Bu kadın istediği yaratığın yerine geçebilirdi. Uzay Yolu’ndan sonra günlerimi şenlendiren bir başka dizi olmuştu, ay durun bir de fotoğrafını koyayım Maya’nın, eksik kalmasın.

Neyse efendim The Silent Sea dünyanın susuz kaldığı ve suyun karneyle verildiği distopyan bir dönemi anlatmaktadır. Koreli bir grup bilim insanı ve asker Ay’da konuşlanmış bir Kore Üssüne ( Balhae Araştırma Üssü ) gidip orada bulunan bazı numuneleri almak için görevlendirilirler. Bu üsdeki tüm bilim insanları ( 117 kişi ) beş yıl önce ölmüştür. Başlangıçta 11 kişi olan ekibin başına bu tarz dizilerde her zaman olduğu gibi birer birer bir şeyler gelir. Bu arada daha önce üste çalışan bilim insanlarından biri ekipten Dr Song’un ( Bae Doona ) ablasıdır. Ekip, takım lideri Han Yoo Jae tarafından yönetilmektedir. ( Gong Yoo ) Han’ın dünyada hasta bir kızı vardır ve bu misyona su hakkını arttırmak suretiyle onu iyileştirmek amacıyla katılmıştır. Ekipte pek çok diziden tanıdığımız oyuncular da vardı. Lee Joon da Teğmen Tae Seok rolündeydi.

Park Eun Kyo tarafından yazılıp, Choi Han Yong tarafından yönetilen dizi, The Sea of Tranquility adlı 2014 yapımı bir kısa filme dayanıyor ki onun yönetmeni de aynı. sekiz bölümlük diziyi oturup bir gecede bitirdim. Demek ki sürükleyiciymiş. Şimdi dizide ölen bilim insanlarının ölüm nedenlerini, ay üssünde karşılaşılan sürprizi, ekip içindeki casusları, ekibin yaşadığı tüm serüveni burada açık seçik anlatmayacağım, çünkü spoiler olur. Ama bir bilim kurgu olarak akla ve bilimselliğe uygun bulduğumu söylemeliyim ki, bu da bir bilim kurgunun başarılı olmasına işaret eder.

Bazı izleyiciler dizinin senaryosunun başka bilim kurgu dizilerinin senaryosuna benzediğini söylemişler. E doğrudur, yıllardır süregelen dizi ve film sürecinde işlenilen konuların çoğu birbirine benzer zaten, artık çok benzersiz bir senaryoyla karşılaşmak imkansız gibi bir şey. Hep bi yolculuk vardır, iyiler vardır, kötüler vardır, çoğunda dünya yok olmaktadır, bir çare aranır, ortaya insanüstü bir takım yaratıklar çıkabilir, uzaylılar olabilir, çoğunda klonlar vardır, bazılarında zaman atlaması olur, oyuncuların çoğu ölür, bir kısmı hayatta kalır falan filan. Önemli olan o sürecin nasıl yansıtıldığıdır, ilginizi çekiyor mu, oyunculuklar iyi mi , sizi bazı konularda düşündürebiliyor mu ? Örneğin elinizi musluğa attıınızda hala şar şar akıtabilyor musunuz ? Ya da sevdiklerinizle beraberken ne kadar mutlu olduğunuzun farkında mısınız ? Yok olduklarında neler hissedeceğinizi hayattayken algılayabiliyor musunuz ?

İkinci bir sezona gelince misyon tamamlandı, dolayısıyla bir ikinci sezon olmayacağını düşünüyorum. Ama hiç de belli olmaz. Global izleyici Train To Busan, Game, Parasite, Kingdom gibi film ve dizilerden sonra Kore Dizi ve filmlerini izlemeye başladı. Bae Doona zaten Cloud Atlas, Sense 8 gibi yapımlarla tanınıyor. Aslında ciddi film izleyicisi Park Chan Wook’un Sympathy for Mr Vengeance’ından beri onu takipte. Gong Yoo’yu Squid Game ve Train to Busan ile keşfeden çok, tabii millet bizim gibi Biscuit Teacher Star Candy, Silenced, S Diary, Finding Mr Destiny, Coffee Prince zamanlarını bilmez, ama geriye dönük izlemeler de başladı tabii. A man and a Woman, The Age of Shadows,Goblin, Kim Ji Young Born 1982 filan bulunup izleniyor. Bae Doona’nın Matrimonial Chaos’unu da öneririm izlemeyenlere ve Lee Joon’un Father is Strange’ini ve Gap Dong’unu. Bitirirken Gong Yoo’ya dövme çok yakışmamış mı ya ! 😂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: