Yeni KDrama 101’i / Squid Game

Biz eski Kdramacıların ilk dizileri BOF, Secret Garden, Fated to Love You, My Girl, daha da eskilerin Saraydaki Mücevher / Da Jang Geum, Goong filanken, Kore filmlerine Parasite ile başlayanlar gibi, dizilerine de Squid Game ile başlayanlar olacak sanırım. Fakat işin tuhafı nedense bir romantik dramacılarla, Squid Game’ciler ayrımı çıktı, sanki düşmanız. Biz klişelerle dolu romantik dizileri sevenler, Kore bilimkurgularını, aksiyon dizilerini, fantastik dizilerini de seviyoruz zaten. Kore dizi dünyası Squid Game ile başlamadı, onunla da bitecek değil.

Squid Game’e gelince, bu Netflix dizisi daha önce de çok iyi filmlerini izlediğimiz Hwang Dong Hyuk tarafından yazılmış ve yönetilmiş. Önemli filmlerinin arasında Silenced, Miss Granny, The Fortress, The Collectors,My Father da var.

Dizi iflas etmiş, farklı nedenlerle borçlanmış , bir kısmı suçlu, çaresiz bir grup insanın çok para kazanma önerisiyle nerede olduğunu bilmedikleri bir mekanda altı farklı oyuna katılmasını anlatıyor. Konu bu kadar basit değil tabii. Oyunlar Kore Çocuk oyunları olmasına rağmen kaybedenler başarısızlıklarını hayatlarıyla ödüyorlar. Önce dehşete kapılıp, oyunun koşullarından biri olan oylamayı yaparak oyunu sona erdiriyorlarsa da, geri döndükleri ortam kendilerine en ufak bir kaçış yolu bırakmadığından birer birer oyunlara katılmayı tekrar onaylıyorlar. Dizi altı oyunu ve oyuna katılanların hayatlarını peyderpey yansıtıyor. Dizi çok sürükleyici, muhteşem çekmişler, pek çok ülkede Netflix’te izlenilenlerin içinde ilk sırayı aldı falan filan demeyeceğim, çünkü şimdiye kadar izlediğimiz film ve dizilerden bu işte ne kadar iyi olduklarını biz zaten biliyoruz. Dizide oynayan oyuncular zaten pek çok dizide ve filmde izleyip beğendiğimiz oyuncular. Sadece Kore dünyasına bu diziyle girenlere “Hayırlı olsun!” diyebilirim. İzlemediğiniz daha ne cevherler var bir bilseniz !

Biraz da oyunculardan söz edelim. Lee Jung Jae’yi ben en son Chief of Staff dizisinde izledim. Dizi iki sezon. Pek çok iyi filmde de oynamıştır, bu diziden sonra onların da izleyicisi artacaktır sanırım.

Başrollerden biri olan Park Hae Soo’yu, izlememiş olanlar Prison Playbook’ta da izlesinler. O dizi de kaçırılmayacak bir dizidir.

Oh Young Soo 1 numaralı , yaşlı oyuncuyu canlandırdı. Sıkı Kore filmi izleyicileri kendisini belki Spring Summer, Fall Winter and Spring filminden anımsarlar, Kim Ki Duk’un. Haraboci dizide ters köşe yaptı.

Jung Ho Yeon Kuzey Kore göçmeni bir yankesici kızı canlandırdı. Ben daha önce nerede oynamış diye baktım, bu ilk işiymiş, ama ünlü bir modelmiş ve bizim Reply 1988’deki Dong Ryong’un ( Lee Dong Hwi ) sevgilisiymiş. Bu da işin magazin kısmı. Hoş kızdı doğrusu.

Heo Sung Tae, Kore dizilerinin ve filmlerinin kötü adamı burada da alışıldığı vechile gangsteri oynadı.,Ben kendisini en son Beyond Evil’de izlemiştim.

Dizinin sinirilleti kadını Kim Joo Ryung da pek çok dizide izlediklerimizden. Çok asap bozucu bir kadın olmuş, tebrikler.

Tirpathi Anuham da Ali Abdul adlı Pakistanlı bir oyuncuyu canlandırdı.

Dizinin yegane polisi Wi Ha Joon’u Something In the Rain’de Son Ye Jin’in kardeşi olarak izlemiştik.

Şimdi dizide az gözüken ama Batılı izleyicinin en çok tanıdığı iki isimden de söz etmeden olmaz. Biri Gong Yoo ki izleyici Train to Busan filmi ve Goblin dizisiyle ona iyice aşina oldu. Diğeri de zaten yabancı film ve dizilerde de oynayan ve Oscar’da ödül sunumu yapan ilk Koreli oyuncu olan Lee Byung Hun.

Dokuz bölümlük ilk sezon, ikinci sezonun geleceğine apaçık işaret ederek bitirdi diziyi. Şimdi dizinin hayranlarının yapacağı, dizi oyuncularından başlayarak Kore dizi ve film dünyasını daha yakından tanımak, kolay gelsin.

Not : Netflix’in her zaman yaptığı hyung, oppa, ahjussi , nuna, unni gibi yakınlık belirten abla, abi,amca vs sözcükleri aldırmadan isim olarak çevirmesi hala rahatsız ediyor, bir hatırlatayım dedim.

You may also like...

2 Responses

  1. Buffiy says:

    Bu eski kdramacilarla ve squid game sayesinde kdrama ile tanisanlar arasındaki bazı tartışmalara şahit oldum aslında baya komik bir durum 😀 Diziye gelecek olursam kesinlikle harikaydı. Fragmanlar geldikçe meraklaniyordum ve baya da beklentim yüksekti. Tam olarak beklentimi karşıladı diyebilirim. Oyuncuların hepsi efsane. Gong Yoo’yu gördüğüme de çok sevindim yakın bir zamanda bir diziyle döner umarım 🙂 Ayrıca son yazdıklarınıza da katılıyorum Netflix’in o çevirileri beni de rahatsız ediyor. Umarım bir çözüm bulurlar.

    • Deli Ajumma says:

      Ben de dün bir tweet atmıştım, hemen linçlemeye hazır bir dolu kişi oluştu. İnsanlar niye her durumdan vazife çıkarıyorlar anlayabilmiş değilim ben 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: